ЗАШТИТА ОД БУКЕ И ЕМИСИЈЕ ШТЕТНИХ ГАСОВА У ВАЗДУШНОМ САОБРАЋАЈУ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Средином прошлог века ваздушни саобраћај није имао тако велики промет, да би његови негативни ефекти имали утицаја на животно окружење. Међутим, како је његово учешће у укупном саобраћају расло и обим ваздушног саобраћаја путника се повећавао, уочавају се два кључна проблема за животну средину. То су емисија штетних гасова и проблем буке на аеродромима и насељима око њих. Посебну пажњу је изазивао механизам међународне трговине емисијама гасова који је у ЕУ познат као ETS систем. Овај систем утврђује укупну допуштену количину штетних емисија и могућност трговања јединицама штетних емисија на тржишту. Оцењен као најекономичнији и еколошки ефикасна, систем ETS је отворио питање оправданости једностране примене ових правила од стране ЕУ и на превозиоце ван ЕУ.