ДЕЈСТВО ЗАБРАНЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ У РАДНОМ ПРАВУ - Popović, Aleksandra T (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Слобода рада је основно начело радног права и подразумева право појединца да сагласно својим способностима бира запослење или самостално обавља одређену делатност. Увођењем сметњи, међу које се убраја и забрана конкуренције, ограничава се слобода рада. У раду се приказује природа и дејство забране конкуренције у радном праву уз издвајање најважнијих упоредно-правних елемената. Циљ је да покажемо да легитимност забране конкуренције подразумева успостављање равнотеже између пословних интереса послодавца и слободе рада запосленог. Закључак је да домаће позитивно право не пружа довољну императивну заштиту запослених у контексту уговарања забране конкуренције, уз сугестију да је целисходно прецизирати минимални износ компензације за време трајања предметне сметње за заснивање радног односа.