ISTRAGA ČREZVIČAJNE KOMISIJE PROTIV SIME MILUTINOVIĆA SARAJLIJE - Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
U radu je prikazana istraga koju je Črezvičajna (vanredna) komisija, formirana 1840. radi utvrđivanja činjenica o eventualnim političkim krivičnim delima istaknutih ustavobranitelja i njihovih pristalica, vodila protiv pesnika Sime Milutinovića Sarajlije. Mnoge monografije i naučni članci daju detaljan prikaz sukoba između pristalica dinastije Obrenović i ustavobraniteljskih prvaka tokom 1840, pominju ustanovljenje Črezvičajne komisije, ali ne analiziraju istrage koje je sprovela. Zato je autor, polazeći od podataka koje pruža arhivska građa, pokušao da odgovori na pitanja u koliko se faza istraga Črezvičajna komisija protiv Milutinovića može podeliti, koje je vršio istragu u svakoj od tih faza, koji dokazi su prikupljeni i šta su obelodanili.