МАТЕРИЈА ЧЛАНОВА 859-864 АГЗ У СГЗ И ПОЗИТИВНОМ СРПСКОМ ПРАВУ УЗ ОСВРТ НА РЕЦЕПЦИЈУ РИМСКОГ ПРАВА - Kulauzov, Maša; Милутин, Милан (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Циљ истраживања огледа се у овој фази, с једне стране, у настојању да се утврде евентуалне номиналне сличности и разлике у начину на који су у три насловна акта правно уређена питања садржана у члановима 859-864 АГЗ-а, односно правни основи облигационих права, јавно обећање награде, закључење уговора, подела уговора и друга, с њима повезана питања. Истраживање би требало да послужи као полазна основа за детаљну компаративну анализу сваког од наведених питања у будућим радовима. С друге стране, секундарни циљ је да се изврши поређење са одговарајућим правилима римског права, где је то могуће, у контексту проналаска евентуалних резултата рецепције. У раду је примењено језичко тумачење извора, након чега су они анализирани догматичким методом. Након установљења значења норме, обрађена је њена логичка природа и елементи, али и релације са другим правним правилима, применом нормативног метода, и – у контексту различитих историјских околности и правних система у којима су доношени – историјскоправног и упоредноправног. Сличности и разлике у аутријском и два српска акта резултат су, како степена развоја друштва у тренутку доношења акта, његових тадашњих потреба, изазова у правној пракси, али вероватно и личне педантности и систематичности аутора.