НОВА ПРАВИЛА О ПРОЦЕНИ КРЕДИТНЕ СПОСОБНОСТИ КОРИСНИКА ФИНАНСИЈСКЕ УСЛУГЕ - Radović, Mirjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
У раду је пружена детаљна анализа правила новог Закона о заштити корисника финансијских услуга из 2025. године, која уређују процену кредитне способности корисника финансијске, односно кредитне услуге. Први део рада је уводног карактера и садржи објашњење појма кредитне способности, имајући у виду његов развој од субјективног до објективног схватања. У другом делу је приказан законодавни приступ регулативи процене кредитне способности у Србији, од усвајања Закона о облигационим односима до данас. Трећи део рада посвећен је истраживању обавезе банке да процени кредитну способност корисника, а посебно променама у погледу домена примене те обавезе и конкретизације предмета обавезе. У четвртом делу рада обрађена је новоуведена забрана за банку да закључи уговор о кредитним услугама са корисником који није кредитно способан. Пети део рада анализира правни положај корисника чија је процена кредитне способности укључивала коришћење профилисања. У последњем, шестом делу рада изложене су правне последице повреде нових правила о процени кредитне способности из угла банке и корисника финансијске услуге. Аутор закључује да је новим законом унапређена регулатива процене кредитне способности, чиме овај институт постаје далеко значајнији инструмент заштите корисника, иако бројна питања остају отворена, тако да захтевају уједначено тумачење и примену.