ПРЕПОРУКA МОР БР. 205 О ЗАПОШЉАВАЊУ И ДОСТОЈАНСТВЕНОМ РАДУ ЗА МИР И ОТПОРНОСТ - ПОТЕНЦИЈАЛИ И ИЗАЗОВИ - Јашаревић, Сенад; Božičić, Darko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Препорука Мeђународне организације рада бр. 205 о запошљавању и достојанственом раду за мир и отпорност, усвојена 2017. године, остала је скоро незапажена у нашој стручној јавности. Ради се о документу који би требало да послужи за решавање узрока и последица нестабилности у друштву и за изградњу отпорних заједница у случају криза, ратова и сличних штетних догађаја, у контексту рада и услова рада. С обзором на сложене околности у последњој деценији у свету, стручни и практични значај овог документа је изузетан, те се о њему детаљније говори у овом тексту.