Pravna priroda "pojačivača" obaveza u određenim trgovinskim uslugama - Janković, Svetislav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Autor u radu istražuje pravnu prirodu pojačivača obaveza u pojedinim trgovinskim poslovima. Pri tome, izraz “pojačivač” autor samostalno uvodi u pravni rečnik označavajući sveukupnim imenom ugovorne odredbe koje svojim dejstvom utiču da se ispunjenje obaveza čini izvesnijim. U radu se razgraničavaju pomenuti pojačivači od tzv. objedinjavača usluga putem kojih se raznorodne usluge sakupljuju u jednu, ukupnu za koju je plaća jedinstvena. Tragajući za pravnom prirodom pojačivača obaveza, autor polazi od jemstva i osiguranja kao mogućih osnova ove ustanove, da bi nastavio sa kauzalnim uslovom. Zaključuje se da su pojačivači obaveza u svojoj najdubljoj osnovi po prirodi kauzalni uslov, jer aktiviranje obaveze koja se ustanovljava pojačivačem nastaje tek kada se ostvari buduća neizvesna i od ugovornika nezavisna okolnost.