ОДНОС ИЗМЕЂУ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА И СУДА ПРАВДЕ ЕУ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Овај рад се бави питањем односа два европска суда – Европског суда за људска права и Суда правде ЕУ у случајевима заштите људских права. Они представљају две важне међународне односно европске инстанце за заштиту људских права, чија се надлежност у погледу великог броја људских права и поклапа. Због тога је важно анализирати у којој мери један уважава праксу и ставове оног другог. Иако ниједан од ова два суда не почива на принципима прецедентног права, њихова пракса је од великог значаја за правилну примену извора који штите људска права у Савету Европе и Европској унији. До тренутка до када ЕУ приступи Европској конвенцији о људским правима, ово ће бити однос два потпуно одвојена суда настала у посебним правним системима, али са снажном међусобном интеракцијом.