PRAVNI OKVIR ZAŠTITE PORODIČNOG DOMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA FRANCUSKO ZAKONODAVSTVO - Plamenac, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Правни систем Републике Србије не садржи правила којима је посебно регулисана заштита породичног дома. Овим радом се, уз анализу упоредноправних система проверава да ли би било пожељно одредбе које се односе на посебну заштиту породичног дома уврстити у домаће законодавство, или су постојеће одредбе довољне да овај правни институт код нас ипак суштински ужива заштиту. Посебна пажња посвећена је решењима из француског законодавства, где је заштита овог правног института веома развијена. Главни повод за опредељење теме рада, нашао се у околности да је у породично законодавство Републике Српске 2023. године уведена заштита породичног дома, као посебног института породичног права, чиме је Република Српска постала пионир у региону у погледу предвиђања посебне заштите породичног дома.