О РЕЛАТИВИЗОВАЊУ ИМУНИТЕТА ЦЕНТРАЛНИХ БАНАКА У САВРЕМЕНОМ МОНЕТАРНОМ ПРАВУ - Dimitrijević, Marko B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Предмет анализе у раду јесте утврђивање обележја и начина имплементације имунитета централних банака у међународном монетарном поретку који у околностима сложених геополитичких односа у свету више не представља недодирљив концепт савремене монетарне легислативе. У том смислу, у раду се полази до хипотезе да ограничења у дефинисању имунитетa централних банака морају бити правно утемељена и примењивана на краjње рестриктивном приступу од стране монетарног законодавца, јер у супротном могу имати далекосежне реперкусије на постулате институционалне, финансијске и функционалне независности у раду централних банака као чувара монетарног суверенитета. Истраживање се у првом делу рада односи на проблематику нормативног регулисања правне заштите у раду централаних банака у упоредном дискурсу, док се у наставку текста разматра концепт признавања тзв. фундаменталних права централних банака. Предмет посебне пажње аутора јесте идентификовање правног основа и разматрање домашаја примене економских санкција у пословању централних банака где применом догматског, аксиолошког и упоредног метода аутор настоји да укаже на највеће дилеме монетарноправних аспеката сужавања имунитета централних банака и његове импликације на очување монетарне стабилности као глобалног јавног добра.