КОМУНИКАЦИЈА СА СПОЉНИМ СВЕТОМ КАО ПРЕДУСЛОВ РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ И СОЦИЈАЛНЕ РЕИНТЕГРАЦИЈЕ ОСУЂЕНИХ ЛИЦА - Грујић, Здравко; Милић, Иван (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Положај осуђеног лица на издржавању казне затвора детерминисан је вишеструко и зависи од бројних фактора. У основи, нормативни оквир дефинише права, обавезе и одговорност осуђених лица на издржавању казне затвора и утврђује правила кућног реда и очекивана понашања осуђених лица у казнено-поправним заводима и окружним затворима. Њихов положај зависи и од установе у којој се извршава казна затвора и у које се лице упућује на издржавање казне, архитектонског уређења, просторних и функционалних капацитета у установи, структуре осуђеничке популације, осуђеничке поткултуре, безбедности, процена степена ризика, третмана, утврђеног програма поступања са осуђеним лицем и бројних других околности. Обим основних права, посебно проширених права (погодности) осуђених лица зависи од категорије која је одређена осуђеном лицу, али и чињеници која утврђује да ли се ради о осуђеном лицу које представља део опште осуђеничке популације или се ради о осуђенику који спада у посебну категорију осуђеника. Остваривање права, пре свих права на комуникацију осуђених лица са спољним светом, неспорно представља предуслов успешног спровођења третмана, програма поступања и остваривања ресоцијализације, али и социјалне реинтеграције осуђеног лица након издржане казне. Аутори су, као логичан наставак рада који је анализирао права осуђених лица на посете чланова породице и остваривања контаката ван завода, користећи, пре свега, нормативно-правни метод, анализирали права осуђених лица која се везана за комуникацију са спољним светом а предвиђена су основним законима у области кривично-извршног права и подзаконским актима и односе се на обе основне категорије осуђеничке популације. Циљ рада је да укаже у којој мери остваривање комуникације са спољним светом осуђеничке популације представља предуслов успешне комуникације са осуђеним, спровођења третмана и програма поступања, остваривања ресоцијализације као сврхе кажњавања, односно омогућавања социјалне реинтеграције у друштвену заједницу након издржане казне.