ГЕОПОЛИТИЧКА ПОЗИЦИЈА НР КИНЕ – СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ - Mirković, Vladan M; Stajić, Ljubomir; Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Територија НР Кине традиционално је у геополитичким теоријама перципирана као део унутрашњег копненог појаса који окружује језгро евроазијског континента. У овом појасу супротстављају се интереси поморских и копнених сила у намери да обезбеде глобалну доминацију. Нагли привредни и економски развој НР Кине у последње три деценије омогућио јој је покретање иницијативе „Појас и пут“ која за последицу треба да има политичко, економско, културно и инфраструктурно повезивање држава укључених у овај пројекат. Реализација планираних пројеката обезбедила би НР Кини излазак из географског обруча, копненим путем према западу и поморским према истоку и југоистоку, чиме би јој биле отклоњене географске препреке да постане глобално доминантна сила и на копну и на мору. У таквим околностима променили би се и традиционални геополитички обрасци и међународни поредак. С тим у вези у раду су анализирани фактори који утичу на геополитичку позицију НР Кине са научном предикцијом те позиције у случају потпуног остваривања иницијативе „Појас и пут“.