ULOGA KONGRESA LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI SAVETA EVROPE - Tomašević, Mateja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Potreba za nižim teritorijalnim oblicima vlasti javila se početkom pedesetih godina prošlog veka kada je osnovana Konferencija lokalnih vlasti. Međutim, sedamdesetih godina, sa pojavom sve veće regionalizacije, pojavila se potreba i zalaganje za veću demokratičnost lokalnih i regionalnih dimenzija. Veliko priznanje lokalnoj i regionalnoj demokratiji stiglo je 1985. godine kada je usvojena Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, dok je početkom devedesetih osnovan Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, koji je zamenio prethodnu Konferenciju lokalnih samouprava. Vlasti. Od tada se u Evropi sve više zagovara demokratski aspekt podele vlasti na lokalnu i regionalnu. Kongres je uspostavio nekoliko instrumenata za očuvanje i unapređenje demokratije na nižim nivoima vlasti. Da bi konsolidovao teritorijalnu demokratiju i obezbedio jednoobraznu primenu lokalnih i regionalnih demokratija, Kongres je ojačao saradnju sa državama članicama i osnovao tri komiteta koji ocenjuju nacionalne pravne okvire, razmenjuju dobre prakse i usmeravaju lokalne i regionalne demokratije država potpisnica. Istovremeno, Kongres obezbeđuje zaštitu i poštovanje osnovnih političkih i građanskih prava i sloboda. Svi navedeni faktori i instrumenti pokazuju da je regionalna demokratija nemoguća bez regionalne autonomije, a Evropska povelja o lokalnoj samoupravi služi kao izvor inspiracije državama koje odlučuju da uspostave ili reformišu svoje lokalne i regionalne vlasti, kao i smernica i misao vodilja za potpisnike koji već postupaju po njemu.