1 ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ДОНОШЕЊА ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ ВАНЗАВОДСКИХ САНКЦИЈА И МЕРА: 1 - Milić, Ivan; Drakić , Dragiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Санкције које се не састоје у лишењу слободе учиниоца кривичног дела све чешће се прописују. Такође и казна затвора у погледу места извршења није више као што је некада била – јер она може да се извршава или у казненом заводу или у просторијама у којима осуђени станује. Евидентно да се повећава и број мера безбедности. У погледу прописивања санкција слична је ситуација и када је реч о прекршајима. Уколико је казнена санкција изречена и одлука, по правилу, постала правноснажана следи извршење санкције. Извршење казнених санкција уређује се многобројним прописима различите правне снаге – законима и подзаконским актима. До 2014. године „главни пропис“ у области извршења казнeних санкција био је Закон о извршењу кривичних санкција и подзаконски акти донети на основу њега. Године 2014. Народна скупштина донела је Закон о извршењу ванзаводских санкција и мера, који је 2018. године измењен и допуњен. Овим законом уводе се значајне новине у погледу извршења појединих санкција које су изречене учиниоцима казнених дела: кривичних дела, прекршаја и привредних преступа. Њиме се, такође, уређују извршење појединих мера према осумњиченом, окривљеном или осуђеном лицу. Овај Закон је lex specialis у односу на Закон о извршењу кривичних санкција.