Брачна права и очекивања у вези са браком у новинским огласима до краја 19. и почетка 20. стољећа у Хрватској - Lachner, Višnja; Kordić, Ljubica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Аутори истражују друштвени и правни статус неудатих жена и друштвена правила и обичаје који су утицали на њихово понашање у вези са браком и односом мушкарца и жене у 19. и почетком 20. века у Хрватској, која је тада била део Аустријског царства, односно Аустро-Угарска монархија. Истраживање је засновано на два различита корпуса. Први обухвата релевантне законске акте који су регулисали брак у то време, укључујући и посебна правила за краљевске војнике у погледу њиховог права на склапање брака. Други део истраживања заснива се на новинским објавама, односно: брачним и контакт огласима, у којима мушкарци и жене изражавају жељу да упознају потенцијалног супружника или љубавника. Корпус огласа је извод из локалних новина Осијек Дие Драу и Славонисцхе Прессе које су излазиле на њемачком језику у истраживаном историјском периоду. Бројеви оба листа који су излазили између 1870. и 1938. доступни су у дигитализованим верзијама. Брачни и контакт огласи мушкараца и жена као потенцијалних супружника или љубавних парова представљају драгоцен извор информација о друштвеним правилима и обичајима везаним за брак и однос између мушкараца и жена када су друштвена комуникација и друштвени медији били веома ограничени. Рад има за циљ да представи законска правила која регулишу мушка и женска права и обавезе у вези са браком, али и да расветли како је комуникација између потенцијалних љубавних партнера или супружника путем штампаних медија утицала на друштвени положај и идентитет жена анализирајући релевантне новинске огласе из правних, социо-психолошких и социо-лингвистичких гледишта.