Удели у друштву са ограниченом одговорношћу - Nikolić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Аутор у раду анализира појам удела у друштву са ограниченом одговорношћу у српском праву. Удели у друштву са ограниченом одговорношћу представљају један од најзначајнијих појмова који карактеришу целокупну форму друштва са ограниченом одговорношћу. Имајући у виду обим појма удела, на самом почетку рада анализа је подељена у три целине. Прва целина тиче се основних терминолошких и појмовних разматрања. Друга се бави питањима правне природе, док трећа укључује анализу начела која се односе на уделе. Код правне природе удела посебан акценат се ставља на разматрање природе удела у поређењу са сродним институтом акција у акционарским друштвима и појмом дигиталне имовине, а на крају се природа удела анализира и из угла стварног права. У оквиру последње целине приказана су начела сразмерности и диспозитивности која одређују садржину појма удела и анализирана је њихова примена у важећем позитивном праву. Закључци анализе појединих отворених питањима у оквиру појма удела треба да представљаху основ за будућа унапређења тог правног појма, посебно у делу који се односи на примену начела диспозитивности.