О ПОЈЕДИНИМ ПИТАЊИМА ЗАВЕШТАЈНОГ НАСЛЕЂИВАЊА У СРПСКОМ ПРАВУ–DE LEGE FERENDA (II ДЕО) - Vidić , Jelena; Kovačević, Milica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
За пуноважан настанак завештања као правног посла mortis causa, неопходан услов је да буде изражен у једном од законом признатих облика. Захтев форме датира још од римског права, где су формалним предусловима даване различите функције. Рад настоји да испитујући позитивноправне прописе, утврди да ли се и на који начин захтеви форме појединих облика завештања могу прилагодити развоју информационих технологија. Анализирајући постојећу законодавну активност усмерену на завештања састављена у електронском облику и присутне ставове у доктрини, аутори настоје да оцене ли би у српском праву завештање у чијем састављању је коришћен неки вид електронског медијума могло да произведе правна дејства према важећим правилима, као и да предложе de lege ferenda решења на законодавном плану у том правцу.