Сурогат материнство пред изазовима данашњице - Kovacek Stanic, Gordana; Samardžić, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Сурогат материнство представља можда и најстарији облик асистиране репродукције, али истовремено и најспорнији вид репродукције о којем је у овом тренутку, постизање било каквог консензуса на међународном нивоу готово немогуће. У последњих неколико година, пракса сурогат материнства сусрела се са озбиљним препрекама и изазовима, попут пандемије вируса COVID-19, али и ратним дејствима на територији Украјине, где је сурогат материнство, до скоро, било изузетно заступљено. Као последица тога, али и чињенице да су нека законодавства значајно пооштрила своје прописе, индустрија сурогат материнства брзо се прилагођавала и тражила алтернативне начине како би несметано наставила да се одвија. Тако су почеле да се стварају тзв. репромреже, које подразумевају глобалну мрежу репродукције које се састоји од неколико различитих локација, међусобно више или мање повезаних и које захтевају одговоре на бројна питања како би се заштитили сви учесници овог поступка.