УСКЛАЂЕНОСТ ПРАВНОГ ТРЕТМАНА ОГЛЕДНИХ ЖИВОТИЊА УЗАКОНОДАВСТВУ СРБИЈЕ СА ЗАКОНОДАВСТВОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Vidić Trninić, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Предмет пажње аутора фокусиран је на усклађеност правног третмана огледних животиња у праву Србије са прописима Европске конвенције о заштити кичмењака који се користе у експерименталне и друге научне сврхе, као и са прописима важеће Директиве Европске уније о заштити животиња које се користе у научне сврхе. Истражујући, с једне стране, третман који огледне животиње уживају према законодавству Европске уније, а с друге стране третман који оне имају у праву Србије, према одговарајућим законским, односно, подзаконским прописима, у раду се настоји одговорити на питање да ли је степен правне заштите огледних животиња у домаћем праву задовољавајући, као и да ли је и у којој мери домаће законодавство у погледу овог питања, усаглашено са стандардима Европске уније. Истовремено, у раду се настоји указати и на одговарајуће мере, које је неопходно предузети у будућности, а у циљу остваривања што квалитетније и свеобухватније заштите огледних животиња у праву Србије.