Деполитизација и професионализација управе у Републици Србији - Lončar, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Деполитизација и професионализација управе су неки од најважнијих принципа реформе управе, која се код нас у континуитету спроводи још од 2004. године, у циљу остваривања основних правних стандарда, чије се испуњење очекује од свих држава које се, попут Републике Србије, налазе у процесу европских интеграција. Међутим, нови законодавни оквир у области службеничког система не само да још увек није у потпуности изграђен, већ су се и у примени појавила одређена одступања од већ прописаних стандарда, која у значају мери реформу управе удаљавају од жељеног и зацртаног циља. У раду се указује на деполитизацију и професионализацију управе у правном систему Републике Србије и предлажу решења на који начин би их требало унапредити да би се зацртани циљеви реформе у овој области заиста и остварили.