Zaštita životne sredine - pomeranje težišta ka zaštitnom objektu - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
С а ж е т ак: У раду је учињен покушај сагледавања разлога који су довели до развоја права животне средине у правцу тражења што ефикасније заштите природе од човека. Трансформација уставом зајемченог права човека на здраву животну средину у уставну гаранцију права која у себе укључује и дужност и одговорност за њену заштиту, као и прелазак са декларација на забране и наредбе, догодио се када се друштво суочило на крајње драматичан начин са ситуацијом да оно што је општекорисно може имати катастрофалне последице. Систем заштите животне средине који омогућава одрживи развој, данас почива на наглашеној улози превенције у отклањању или редукцији вероватноће наступања штете и објективној одговорности загађивача за еколошку штету и у одсуству приватноправног захтева за накнаду штете. Његовој ефикасности знатно би допринело подизање свести о значају очувања животне средине. Спознаја да штитећи животну средину омогућавамо сопствени опстанак могла би једног дана довести до признања одређених права самој животној средини.