CRTICE O PRIMENI I IZMENAMA UREDBE O ŠUMAMA (1857) - Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
U radu se iznose nekoliko podataka o primeni Uredbe o šumama (1857) i njenim izmenama. Pažnja je posvećena primeni najvažnijih odredbi ovog propisa – o krčenju šuma i razgrađivanju zabrana. Navode se neki pojedinačni primeri kršenja Uredbe povodom kojih je vlast ostala nemoćna. Izlažu se inicijative naroda za promenu nekih članova Uredbe, a zatim i same izmene. One su potom podvrgnute analizi radi utvrđivanja razloga zbog kojih su usvojene. Naposletku, autor pokušava da ustanovi zašto je pokušaj da se Uredbom šume bolje zaštite bio bezuspešan.