ИНТЕРЕСНА ОБЕЛЕЖЈА РАДНОГ ОДНОСА - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Сажетак: За радни однос је карактеристичан јак (егзистенцијални) интересни сукоб запосленог и послодавца. Зато радни однос мора представљати правни израз интересне равнотеже његових субјеката, како би био стабилан и имао перспективу. Другим речима, у радном односу постоји реципрочност права и обавеза његових субјеката. Ипак, послодавац је јача страна и правно и фактички. Традиционални задатак радног права је да ту правну и фактичку неједнакост запосленог и послодавца ублажи у мери која је неопходна да би се, обезбедила социјална стабилност запослења, али и самог послодавца и друштва у целини. У том смислу у радни однос се уграђују одговарајући лимити послодавчеве власти.