О екофеминизму ( као делу еколошке етике) - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Жене и природа су повезане по много различитих основа: свом биолошком статусу, репродуктивној моћи, дискриминацији од стране „јачих“, чак и по начинима на које трпе насиље(у било ком виду) и угњетавање. Екофеминизам представља једну од еколошко-етичких концепција које нису само пробале да нађу узроке разарања животне средине и да „лече“ последице, већ да реше проблем који је довео до узрока. Наиме , представници ове мисли сматрају да променом позиција и начина понашања, тј. напуштањем патријархалног приступа према свему- и према женама и природи, могу зауставити деградацију животне средине.