ПРАВНИ РЕЖИМ ВОДНИХ ОБЈЕКТА - Szalma, József (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Рад је посвећен анализи правног режима водних добара како по позитивном праву, тако и иностраном и европском праву. Извршена је подела водних добара (јавне и приватне воде, природни и вештачки водни објекти, и др). Посвећена је пажња заштити водних добара и од штетног дејства вода. Сагледана су основна правила о управљању водним добрима, од планских аката, до индивидуалних управних аката и мера ради одржавања потребног квалитативног и квантитативног стања вода, обзиром на њихову намену (општу или посебну,привренду употребу). Иако има читав низ специфичних правила везаних за управљањем јавним водним добрима, потребан је интегралан приступ, због природне повезаности свих елемената живодтне средине (воде, ваздуха и земњишта). Указано је и на остале основне принципе заштите водних објеката, принцип превенције, одрживог развоја и на начело о одговорности загађивача, према правилу: загађивач плаћа, уз напуштање идеје о социјализацији ризика.