УПРАВА И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Организационе претпоставке - Milkov, Dragan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Заштита животне средине представља веома значајан задатак државе. Држава се у овој области бави превентивним активностима, али и контролом примене закона и других прописа. Циљ овог рада је да се изврши идентификација органа управе који се баве заштитом животне средине на републичком, покрајинском и на локалном нивоу. При томе, постоје органи управе који се непосредно баве пословима заштите животне средине. С друге стране, у оквиру делокруга неких органа управе образованих за неке друге области као своје матичне области, могу се пронаћи задаци и послови који имају директне или индиректне везе са заштитом животне средине.