ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ ПРИЛИКОМ ИЗРИЦАЊА И ИЗВРШЕЊА МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗАБРАНE УПРАВЉАЊА МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ - Milić, Ivan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Предмет овог рада јесте мера безбедности забрана управљања моторним возилом која се изриче извршиоцима кривичних дела којима се угрожава јавни саобраћај. У првом делу рада образлажу се поједини аспекти који се тичу изрицања наведене мере безбедности. Посебно се образлаже изрицање ове мере извршиоцу кривичног дела који нема положен возачки испит, као и извршиоцу који има страну возачку дозволу. У другом делу рада указује се на поступак извршења мере безбедности. На крају, изложили смо наше становиште које представља и основни мотив писања овог рада, а то је питање санкција уколико се прекрши забрана управљања моторним возилом. Кривични законик Републике Србије предвиђа могућност опозивања условне осуде уколико извршилац прекрши наведену забрану. Уколико се ова мера безбедности не изрекне уз условну осуду, већ уз неку другу кривичну санкцију, поставља се питање да ли и тада постоји нека санкција у случају да се прекрши наведена мера безбедности.