СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА И ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ - Popov, Đorđe (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Не постоји универзалан одговор на питање да ли стране инвестиције подстичу економски развој. Позитиван ефекат иностраних директних инвестиција уследиће онда када се стране инвестиције одвијају под нормалним конкурентским условима који, пре свега, подразумевају ниске спољнотрговинске баријере као и мали степен рестрикција за пословање компанија у иностраном власништву. У таквим околностима стране компаније, односно и мултинационалне корпорације, могу помоћи привреди земље пенетрације да своје пословање учини ефикаснијим. Или што је још вредније, стране инвестиције могу донети са собом потпуно нове типове економских активности померајући на тај начин границе пословних могућности у земљама пенетрације. Ако се стране инвестиције реализују на тржиштима заштићеним протекционистичким баријерама различите врсте, онда оне могу имати и негативне ефекте. Негативни ефекти се очитују нарочито у неефикасном искоришћавању домаћих ресурса. Стране инвестиције зависе од макро и микро институционалних реформи, ниске стопе инфлације, реалног девизног курса, и у разумним границама ефикасног правног система који штити својину и подстиче штедњу и инвестиције. Низак ниво корупције заједно са напред наведеним представља предуслове за креирање подстицајног окружења за стране инвестиције.