ПРАВНА ПОМОЋ У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Институт правне помоћи у парничном поступку је класичан институт. Институт правне помоћи спада у класичне институте. Регулисана је процесним законима, билатералним уговорима као и конвeнцијама. Правну помоћ судови пружају међусобно, како у земљи тако и у иностранству. Стога се говори о унутрашњој и међународној правној помоћи. Она се пружа тако што један суд предузима радње у парници која тече пред другим судом. Најчешће се правна помоћ тражи ради извођења доказа уколико се он не може извести од стране суда пред којим тече парница, али је предмет правне помоћи много шири. Она може бити нужна и целисходна. Целисходност правне помоћи се више везује за ангажовање домаћег суда, који би требало да предузме одређену парничну радњу, а нужност њене примене се огледа у ситуацијама када се правна помоћ тражи од иностраног суда или државног органа. Примена правила о правној помоћи доприносе економичности парничног поступка, али представљају и одступање од начела непосредности.