Заштита права на приватност у пракси Европског суда за људска права - Mladenov, Marijana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Право на приватност представља фундаментално људско право и суштинску компоненту заштите људске аутономије и слободе. Развој науке и компујтеризованих информационих система ствара бројне могућности насртаја на физички и морални интегритет човека. Стога је неопходно што прецизније одредити садржај самог права на приватност. Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода гарантује наведено право у оквиру члана 8. Европски суд за људска права није прецизно дефинисао сам садржај права на приватност и тиме је подносиоцима представки остављена могућност да различите животне аспекте доводе у опсег поштовања приватног живота. На основу праксе Суда, концепција приватности и приватног живота обухвата следеће области човековог живота: право на успостављање и одржавање односа са другим људима, заштиту физичког и моралног интегритета личности, заштиту личних података, промену личног имена, различита питања у вези са сексуалном оријентацијом и променом пола. Наведене сфере приватности у светлу примене члана 8.Конвенције представљају предмет истраживања у овом раду.