SPECIFIČNOSTI PSIHIČKIH PROCESA IZ KOJIH SE SASTOJI DAVAWE ISKAZA DECE SVEDOKA - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Uprkos naučno-tehničkom progresu, svedoci su i dalje važno i veoma često dokazno sredstvo u krivičnom postupku. Kod subjektivnih dokaznih sredstava veoma je važna pravilna ocena verodostojnosti iskaza saslušavanih lica. Zato sudija, pored pravnih, mora da poseduje i vanpravna znanja. Autor ukazuje na značaj poznavanja psihičkih procesa od kojih se sastoji davanje svedočkog iskaza dece. Kako je o procesima opažanja već dosta pisano, u fokusu ovog rada su ostali psihički procesi od kojih se sastoji davanje svedočkog iskaza, shvaćenog u psihološkom smislu. Reč je o psihičkim procesima pamćenja, mišljenja i govora. Pri tome, ukazamno je na specifičnosti navedenih psihičkih funkcija na dečjem uzrastu. Ukazano je i na neka psihička svojstva, koja su vezana za pomenute procese, a to su ejdeza i sugestibilnost. КЉУЧНЕ РЕЧИ: кривични поступак, психологија, дете сведок, дечје памћење, ејдеза, дечје мишљење, дечји говор, сугестибилност, веродостојнмост дечјег исказа