ПРАВНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗАШТИТЕ ОД ВОДА (ПОПЛАВА И СУША) И ЗАШТИТЕ ВОДА - Szalma, József (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
У раду су аналаизирана домаћа, инострана правна решења (немачко, француско, аустријско, мађарско и хрватско) као и европска правила везана за заштиту од штетног дејства вода, тј. поплаве, ерозије, бујице и леда на водама, као и правила о одвођењу и довођењу вода са подручја вишка до подручја мањка вода (мелиорације). Такође су расмотрени инструменти управљања водама у функцији заштите од високих вода, као што су дугорочно и краткорочно планирање одбране од поплаве, као и потребне мере за спречавање поплава, односно отклањање последице поплава. У инструменте заштите од високих вода спада и одржавање потрбног режима вода, а посебно, изградња и одржавање објеката које служе заштити од поплава (насипи, уставе, просеци). Објекти коришћења водних снага, као и путеви, мостови, треба да буду изграђени сагласно еколошкој дозволи, изнад нивоа вишегодишњег високог водостаја.