НЕКИ АСПЕКТИ БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ У ИНФОРМАЦИОНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА - Stajić, Ljubomir; Radivojević, Nenad; Mirković, Vladan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Информационе технологије (ИТ) су, између осталог, настале како би очувале и унапредиле живот и рад човека на пољу коминикације, образовања, очувања здравља, заштите животне средине и сл. Међутим, све технолошке иновације су поред позитивних имали и оне негативне последице по само друштво (и његову безбедност). Тако је и развој ИТ праћен бројним проблемима, питањима и контроверзама који у одређеној мери и у одређеним случајевима могу довести до угрожавања (појединца, група, компанија, државе, међународне заједнице и човечанства у целини). То је наметнуло потребу ангажовања свих (постојећих и нових) друштвених потенцијала како би се идентификовали сви они проблеми и последице које по друштво остављају како развој тако и примена ИТ. Један од тих потенцијала или механизама који друштву стоје на располагању јесте и безбедносна култура (у ИТ). Безбедносна култура је апсолутно позитивна категорија, а њена основна функција јесте превенција настанка угрожавајућих појава и остваривање оптималног стања безбедности. С тим у вези, предмет овог рада јесте анализа неких аспеката безбедносне културе у ИТ (првенствено етичких, социолошких, економских и правних). Циљ рада је проширење теоријског фонда знања из области безбедносне културе у ИТ, као и практично унапређење деловања и рада свих који учествују у креирању (развоју) и примени ИТ.