Правни систем Светске трговинске организације и електронска трговина - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У раду се разматра више битних питања везаних за регулисање електронске трговине и њихову инкорпорацију у правни систем СТО. У првом реду предмет истраживања је релевантност постојећег правног оквира за ову нову област, уз посебан фокус на Општи споразум о трговини услугама. У том оквиру се разматра и приступ праксе решавања спорова у датом сегменту. У раду се разматрају и институционални напори који су предузети у СТО са циљем да се регулише електронска трговина. Посебно се сиситемазијују и критички анализирају неки од могућих праваца деловања и дају предлози за реално спроводљива решења за проблем правне регулације у датој области. Закључује се да је елeктронска трговинa пред СТО поставила комплексан правни изазов на који је нужно ургентно и што целовитије одгoворити. Међутим, постојећа правна правила ове организације су само у мањем делу применљива на дату област. Покушаји да се релевантност датих правила прошири путем праксе решавања спорова у СТО, имају ограничен домет. С друге стране, активности на институционалном унапређењу путем преговара у СТО су блокирани због различититх позиција земаља чланица. Стога сматрамо неопходним креирање реалистичког приступа који би био широко прихватљив, а који би комбиновао израду најопштијих правила, уз истовремено решавање практичних питања везаних за електронску трговину.