The ПРАВНИ ИНСТИТУТ СУДСКО-ТУЖИЛАЧКЕ ПРАКСЕ ОКРИВЉЕНИ САРАДНИК КАО МОГУЋИ ФАКТОР ПОДСТИЦАЈА МЛАДИХ НА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ - Миленовић, Хаџи Живорад (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У раду се проучава правни институт судско-тужилачке праксе окривљени сарадник ка могући фактор подстицаја младих на организовани криминал. Циљ истраживања је идентификација процена ученика о правном институту окривљени сарадник као могућем подстицају младих на организовани криминал. Пошло се од опште претпоставке да бенефиције које се гарантују окривљеним сардницима могу бити подстицаји младих на организовани криминал и од посебних претпоставки да ће истраживањем бити издвојени фактори који детерминишу правни институт окривљени сарадник као могући фактор подстицаја младих на организовани криминал и да на такве процене ученика значајно не утиче разред који похађају и успех у првом полугодишту школске 2022/2023. Да би се то утврдило, у марту 2023. на узорку од 96 ученика гимназије, спроведено је истраживање приказано у овом раду. На основу података прикупљених Скалером – ПИСТП-ОС-МФПМОК (a = 0,762) и обрађених дескриптивном статистиком, факторском анализом и анализом варијансе, потврђене су све хипотезе истраживања. Резултати истраживања приказани су у форми закључка и дате су правно-педагошке педагошке.