АНАЛИЗА ТЕРЕЗИЈСКИХ ОПШТИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОПИСА ИЗ 1770. ГОДИНЕ И ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОПИСА У ХРВАТСКОЈ И СЛАВОНИЈИ ТОКОМ ДРУГЕ ПОЛОВИНЕ 19. СТОЉЕЋА - Čandrlić, Slavko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У уводном делу рада приказан је долазак на власт царице и краљице Марије Терезије и објашњене њене реформе у здравству. При томе је посебан акценат стављен на доношење Опште здравствене уредбе из 1770. године, која обједињује све досадашње здравствене прописе у једну која је важила за целу Хабзбуршку монархију. У наставку рада детаљније су разрађене законске одредбе наведеног правилника којим је уређен здравствени систем. Надаље, појашњава се значај Хрватско-угарске нагодбе из 1868. и стварање правне основе за развој даљих здравствених реформи, због чега је први пут донет Закон о уређењу здравствене заштите 1874. године, а 1894. године. Закон о уређењу здравствених услуга, Закон о фармацији и други пратећи здравствени прописи.