ПОЛИТИЧКА ВЛАСТ И ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ - Parezanović, Marko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Политичка власт и државне институције, пре свега у смислу преплитања и редукције њихове политичке моћи, представља истраживачку тему која траје већ хиљадама година. Изучавањем испреплетаних коридора ових политичких феномена, бавили су се многи, али никада ову тему нису успели да истраже до краја. У овом раду, анализиран је њихов каузални однос, са посебним акцентом на склоности политичке власти и државних институција да се отуђе, у којима се ове „слуге народа“, временом трансферишу у господаре, због чега се у овом раду полази од става да политичка власт жели да подреди државне институције. Научни значај превасходно је садржан у настојању да се додатно обогати научно-истраживачки фонд из области теорије политике и државе. Циљ истраживања је знатно амбициознији и садржан је пре свега у намери да се укаже на све позитивне, али и негативне реперкусије које произилазе из сложених односа између политичке власти и државних институција, са намером да се указивањем на те друштвене аномалије, повећа степен демократизације, али и функционалности друштва у целини.