Позив на понуду из угла упоредног и српског права - Dzipkovic, Ksenija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Ауторка полази од анализе позива на понуду, карактеристика и правних последица ове уговорне иницијативе. Њене специфичности издвојене су и кроз поређење са другим уговорним иницијативама – понудом, позивом на преговоре, једностраним обећањем и јавним обећањем награде. Централни део рада је посвећен анализи случајева који се сматрају понудом у српском, француском, швајцарском, немачком и енглеском праву. То су рекламе, огласи, каталози и њима слична оглашавања, излагање робе са или без означене цене, аукције и тендери. Приказана је и правна природа онлајн огласа и аукција. Ауторка настоји да објасни разлоге конкретних упоредноправних решења и изведе закључке који оправдавају квалификацију уговорних иницијатива као позива на понуду, односно критикује предочена решења. Такође, посебна пажња је посвећена анализи српског позитивног права, чије одредбе се пореде са решењима других правних система, од којих су нека послужила као узор нашем законодавцу.