Међусобни однос између културе, права и мира: везе и сукоби - Weber, Helmut (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Апстракт: Текст истражује везе и тензије између културе, права и мира. Разматра однос културе према праву, обухватајући „високу културу“ као уметност, али и ширу дефиницију културе схваћене као све оно што су створили људи. Аутор схвата културу као ванправне норме. Иако многе „културне“ норме нису у сукобу са законом, међу њима су могући конфликти. Текст испитује примере сукоба између правних и културних норми и њихова решења, фокусирајући се на немачке правне и културне токове. Аутор наводи примере који показују како се сукоби између права и културе могу решити путем законодавних промена, спољних утицаја и постепених промена у друштвеним ставовима. Аутор закључује да мир преовладава тамо где постоји подударност између правних и културних норми.