Стицање без основа - упоредноправни преглед - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Стицање без основа, односно неосновано обогаћење је у Закону о облигационим односима веома високо позиционирано као један од извора облигација. Истраживање упоредноправне литературе (како доктринарног типа, тако и пресуда националних судова) указало је на значајне разлике у односу према овом институту како између правних система континенталног права, тако и унутар оног корпуса држава у којима је доминантан такозвани common law систем. У раду је извршена подробна анализа како домаће, тако и упоредноправне литературе и судске праксе. Посебан акценат је током истраживања стављен на позитивноправна решења других, пре свега европских правних система.. Анализа је обухватила како оне правне поретке (француски, немачки) који на одлучујући начин утичу на грађанскоправне кодексе других земаља континенталног права, тако и оне који имају пресудан значај у државама за које је карактеристично прецедентно право (Велика Британија, Сједињене Америчке Државе). Извршен је и осврт на решења из мађарског правног система чији утицај на наше право није ни приближно толико замашан као што је то случај са поменутим правним поретцима, али због сличности генезе грађанског права у наше две земље у последњих стотину година изазивају интересовање.