ЦИЉЕВИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА У МЕЂУНАРОДНИМ СПОРАЗУМИМА О ПОДСТИЦАЊУ И ЗАШТИТИ УЛАГАЊА - Njegovan, Milica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Циљеви одрживог развоја представљају парадигму међународне политике 21. века. Њихов значај огледа се и у све већем броју националних и међународних правних извора који на посредан или непосредан начин прописују одредбе ради (покушаја) њихове афирмације. Међународно право страних улагања, као разнородни скуп међународних правних извора традиционално умерених на заштиту страних улагача све више се доводи у везу са захтевима одрживог развоја земље пријема улагања. У овом раду анализиране се одредбе међународних инвестиционих споразума у контексту одредби које се баве различитим аспектима одрживог развоја. Анализиране су преамбуле, супстанцијалне и процесноправне одредбе билатералних (БИТ) и других међународних споразума који садрже одредбе о заштити инвестиција. Закључак је да у корпусу важећих инвестиционих споразума и даље мањи број њих садржи одредбе одрживог развоја, али да се уочава тренд све чешћег инкорпорирања ових „модерних“ одредби у новозакључене споразуме, као и у савремене модел БИТ-ове.