Lažan i pogrešan iskaz svjedoka u krivičnom postupku - Dragović, Svjetlana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Извођење доказа свједоцима се састоји у саслушавању (испитивању) свједока, односно узимању исказа од свједока. Свједоци представљају најчешће коришћено доказно средство и њихов исказ, без обзира на све мањкавости које прате ово доказно средство, веома је значајан и још увијек незамјенљив доказ у кривичном поступку. Суд своју одлуку може заснивати само на истинитом исказу. Свједок је дужан да дâ истинит исказ. Давање лажног исказа представља кривично дјело. Међутим, одређени недостаци и грешке у процесима који чине исказ, као и сам начин „узимања“ исказа од свједока, могу довести до погрешног исказа. Погрешан исказ није лажан исказ, нити је давање погрешног исказа кривично дјело. Како би се јасније направила разлика између лажног и погрешног исказа, аутор ће у раду прво дефинисати исказ и објаснити његову структуру са судскопсихолошког аспекта, а затим указати на разлику између лажног и погрешног исказа свједока у кривичном поступку.