Правни оквир иновационе делатности у Републици Србији - Nikolić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Иновације и иновациона делатност уређени су у Републици Србији Законом о иновационој делатности који је 2021. године суштински реформисан након готово 11. година. Први пут су у српско позитивно право уведени појмови стартап, спиноф, пословни анђео и други важни термини добро познати у пословном окружењу. Закон о иновацоној делатности има за основни циљ да креира национални иновациони систем Републике Србије и да подржи развој иновација. Како би се нова законска решења што боље разумела неопходно дати одговор на питања која се тичу ширег контектста: „шта је то иновација, а шта иновациона делатност?“ Аутор у раду почиње од најшире теоријске анализе основних појма иновационе делатности, затим анализира закон о иновационој делатности као целину и на крају пружа преглед новина уведених усвајањем новог Закона. Крајњи циљ анализе је изналажење ratio legis- реформисаног Закона о иновационој делатности.