ТЕОРИЈСКЕ ОСНОВЕ КАЖЊИВОСТИ САУЧЕСНИШТВА У УЖЕМ СМИСЛУ, СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ПОМАГАЊЕ - Marković, Ivana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
У раду је најпре представљено, а потом и критиковано седам најважнијих схватања у погледу основа на којима се заснива кажњивост облика саучесништва у ужем смислу, пре свега помагања. Конкретно се ради о следећим учењима: теорија о учешћу у кривици, теорија о учешћу у неправу, солидарисање као основ кажњивости, чиста теорија проузроковања, акцесорно оријентисана теорија проузроковања, теорија акцесорног напада на правно добро, као и принцип интензивирања као основ кажњивости. Напослетку је указано на додатне критике поменутих схватања, уз закључно одређење да је најмање спорна и понајвише у духу важећег законодавства теорија акцесорног напада на правно добро.