О ПОЈЕДИНИМ ПИТАЊИМА ЗАВЕШТАЈНОГ НАСЛЕЂИВАЊА У СРПСКОМ ПРАВУ–DE LEGE FERENDA (I ДЕО) - Vidić , Jelena; Kovačević, Milica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Пуноважност завештања условљена је постојањем завештајне способности у моменту његовог сачињавања, задовољењем одређених квалитета у погледу завештаочеве воље, као и захтевом да воља завештаоца мора бити изражена у облику и под условима предвиђеним законом. Рад се првенствено фокусира на поједине материјалноправне претпоставке пуноважности завештања, као и на формалноправне претпоставке његове пуноважности, конкретно, на завештајну способност и облике завештања, те прописане захтеве форме у погледу постојећих облика завештања, односно услове под којима они могу бити сачињени. Анализом важећих законских решења која су посвећена споменутим питањима, са становишта владајућих доктринарних ставова, као и солуција прихваћених у другим државама, уочавају се извесни недостаци у њиховој законској регулативи и примени ових решења у пракси. Аутори у раду предлажу потребне измене и допуне у циљу квалитетнијег, као и свеобухватнијег начина нормирања анализираних института из домена завештајног наслеђивања.