АКАДЕМСКИ ИНТЕГРИТЕТ- ПОЈАМ, САДРЖИНА И НАЧИНИ НАРУШАВАЊА ИСТОГ - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
академски интегритет представља један од најзначајних стубова високог образовања. У себи обједињује захтев за истрајношћу и искреношћу у истраживањима која доприносе развоју науке; захтев за колегијалним уважавањем и поштовањем рада чланова академске заједнице, без дискриминације, омаловажавања или ускраћивања академских слобода; захтев за ширењем доброг етичког примера рада и успевања само на основу часног, поштеног и упорног рада; и захтев за прихватање минималних норматива етичког понашања који могу само да заштите све чланове академске заједнице, не да им науде. Овако постављен, академски интегритет није само пуки збир неких правила понашања, која треба поштовати, понајвише због страха од кажњавања за њихов прекршај, већ надилази сопствени појам и постаје начин живота чланова академске заједнице. Рад представља преглед схватања о интегритету уопштено, академском интегритету и начинима нарушавања истог и треба се схватити као омаж настојањима академске заједнице да задобије поново оно место и значај какве је имала раније у друштву.