Катастри, земљишни регистри и исправе о купопродаји у старом Риму– елементи модерних земљишних књига - Sič, Magdolna (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Разлог овог истраживања јесте схватање које постоји у цивилистици да римско право у области евиденције непокретности није дало никакав допринос. Истина, у току римске историје укњижба није била конститутивни елемент за стицање права својине на непокретним стварима, као што је то по немачком систему земљишних књига и правима земаља која се заснивају на аустријском Општем грађанском законику, нити су били заступљени сви принципи савремених земљишних књига, али се ипак не може тврдити да је модерни земљокњижни систем потпуно оригиналан. Елементи савремене евиденције непокретности постоје већ у римско доба, а то су: катастри, јавне (цензорске) књиге и неопходност писане исправе о правним пословима промета непокретности, посебно о уговору о купопродаји. Није лако реконструисати ове елементе у старом Риму, јер су сачувани извори фрагментарни, али они ипак дају довољно основа за тврдњу да модерне земљишне књиге имају своје претече у римском праву.