О сарадњи царинских администрација у Европској унији и Србији - Vranješ, Mile (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сарадња царинских администрација између држава чланица Европске уније и сарадња Управе царина Републике Србије са иностраним царинским администрацијама кроз ефикасну размену информација је, свакако, једна је од битних конвенционалних мера у сузбијању евазије царина, као и значајна мера у повећању учинковитости код наплате царина. Проблематика размене информација на подручју царина у Европској унији уређена је са два главна инструмента и то: Уредбом Савета 515/97, која регулише узајамну помоћ између административних органа држава чланица и њихову сарадњу са Комисијом у циљу правилне примене прописа о царинама и пољопривреди и Директивом Савета 2010/24 ЕУ о узајамној помоћи код наплате потраживања у вези са одређеним таксама, царинама, порезима и другим мерама. Поред тога, садашњи вишегодишњи програм за царине у Европској унији (Царине 2013) налази се у Одлуци Европског парламента и Савета 624/207. Проблематика размене информација на подручју царина у Републици Србији уређена је једним главним инструментом: Споразумом о административној сарадњи у царинским питањима Републике Србије и других држава.