ЧИЊЕНИЦЕ КАО ПРЕДМЕТ ДЕКЛАРАТОРНЕ ТУЖБЕ - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Наш Закон о парничном поступку у суштини прихвата опште усвојене ставове европске литературе и националних закона из ове области. То је пре свега тако у погледу утврђивања правних питања као предмета деклараторног утврђења, тј. утврђивања од стране суда постојања или не постојања неког права или правног односа, као и у погледу утврђивања аутентичности исправе. Решење нашег ЗПП-а да се деклараторном тужбом може тражити и утврђивање од стране суда повреда права личности, али и постојање или не постојање чињеница, одступа од европске теорије и законских правила.