Pravni značaj zaštite životne sredine u pravu stranih ulaganja - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Sažetak: U radu je izvršena analiza konceptualne interakcije između stranih ulaganja i zaštite životne, kao i njenih pravnih reperkusija. Jedan deo rada je bio usmeren i ka kritičkoj oceni pokušaja pravnog regulisanja ovih odnosa na međunarodnom planu. U radu je posebna pažnja posvećena u tretmanu životne sredine u našem pravu stranih ulaganju. Zaključuje se da će dominantna paradigma budućeg pravca razvoja u ovoj oblasti biti jačanje veze između međunarodnih investicija i zaštite životne sredine. Insistira se i na stavu da i naše pravo mora adekvatno pristupiti pitanju pravne valorizacije problema zaštite životne sredine. To zahteva kreiranje složenog, koherentnog pristupa,koji treba da se zasniva na adekvatnoj pravnoj nadgradnji i dopuni postojećeg Zakona o stranim ulaganjima. Osnovni pravac izmena podrazumeva da se dosadašnja obaveza stranih ulagača u ovoj oblasti podigne na viši nivo i strana ulaganja stave u funkciju ostvarivanja koncepta održivog razvoja. Međutim, takav pristup mora da prati odgovarajući mehanizam kontrole i nadzora u datoj oblasti, ako se želi postići njegova puna efektivnost.